ELISPOT: Th2-polarisatie verbetert in vitro detectie van allergeenspecifieke T-celrespons in contact allergie tegen nikkel

R. Spiewak1, H. Moed1, B.M.E. von Blomberg2, D.P. Bruynzeel1, R.J. Scheper2, S. Gibbs1, T. Rustemeyer1

Afdelingen 1Dermatologie en 2Pathologie, VUMC, Amsterdam

Gepubliceerd in: Spiewak R, Moed H, von Blomberg BME, Bruynzeel DP, Scheper RJ, Gibbs S, Rustemeyer T. ELISPOT: Th2-polarisatie verbetert in vitro detectie van allergeenspecifieke T-celrespons in contact allergie tegen nikkel. Ned Tijdschr Dermatol Venereol 2005; 15 (1): 64.

 

Het doel van ons project is de ontwikkeling van een ELISPOT protocol voor de detectie van specifieke T-cellen bij contact allergie. In deze studie waren wij geinteresseerd of de polarisatie van de lymfocyten naar Th1- of Th2-type de test kan verbeteren

Methode. PMBC's van 14 nikkelallergische patiŽnten en 14 niet-allergische donoren werden met en zonder nikkel gepreincubeerd (20 uur) en vervolgens in ELISPOT-platen geincubeerd (1 dag voor IFN-γ en 5 dagen voor IL-2, IL-5 en IL-13). IFN-γ en IL-2 ELISPOT werden uitgevoerd in af- en aanwezigheid van Th1- polariserende cytokinen (toevoeging van IL-7 en IL-12), en IL-5 en IL-13 ELISPOT werden uitgevoerd in af- en aanwezigheid van Th2- polarisatie (IL-7 en IL-4).

Resultaten. Het mediaan aantal van cellen dat in afwezigheid van polarisatie in respons tot nikkel IL-5 produceerden was 10 per 1 miljoen PBMC bij allergische patiŽnten en 0 bij niet-allergische donoren (p=0,007). Na Th2-polarisatie, was het aantal 140 bij allergisch en 15 bij niet-allergische donoren (p=0,001). Voor IL-13 werden vergelijkbare resultaten gevonden. Het aantal IL-2 producerende cellen in respons tot nikkel was groter bij allergische (mediaan 67,5) vergeleken met niet allergische donoren (7,5; p=0,001), de Th1-polarisatie bleek geen invloed te hebben. Wat betreft de IFN-γ-producerende cellen, kon er geen significante verschil worden gevonden tussen allergische en niet-allergische donoren, met of zonder Th1-polarisatie.

Discussie. Contact allergie wordt geassocieerd met een Th1-type respons. Onze resultaten demonstreren echter dat het meten van de Th2-activiteit nuttiger kan zijn bij de detectie van cellulaire responsen in nikkel-allergische patiŽnten. Bovendien, de selectieve stimulatie van Th2 lymfocyten verbetert de meting.

Links:

Sensimun - biomedical research outsourcing

dermatologist, venereologist and allergist in Krakow (Cracow)

© Radoslaw Spiewak. (contact).
This page is part of the www.RadoslawSpiewak.net website.
Page created: 29 January 2005, last updated: 25 November 2021.